Αύξηση πτήσεων προς Ελλάδα το 2018

Μεγάλη ζήτηση παρουσιάζουν ήδη οι προκρατήσεις για την Ελλάδα το 2018, γι’ αυτό αεροπορικές εταιρείες και μεγάλοι tour operators σπεύδουν από τώρα να τοποθετηθούν εγκαίρως σε δημοφιλείς ελληνικούς τουριστικούς προορισμούς.

Η Αθήνα, το Ιόνιο και η Κρήτη φαίνεται να αναδεικνύονται οι μεγάλοι νικητές εν όψει της επόμενης σεζόν, αν κρίνει κανείς από τις προσθήκες των νέων δρομολογίων. Aegean Airlines και Ryanair θα έχουν τη μεγαλύτερη παρουσία -ιστορικά- στην ελληνική αγορά το καλοκαίρι του 2018, προχωρώντας στις περισσότερες προσθήκες νέων δρομολογίων και προορισμών.

Η μεγάλη κερδισμένη για την επόμενη σεζόν, με βάση τον προγραμματισμό των αεροπορικών θέσεων από Aegean και Ryanair, είναι η Αθήνα, η οποία θα πιάσει φέτος το ρεκόρ των 5.000.000 τουριστών, ενώ επόμενος στόχος είναι να πλασαριστεί περισσότερο στο εξωτερικό ως προορισμός επαγγελματικού τουρισμού ή ολιγοήμερων αποδράσεων Σαββατοκύριακου.

Στο πλαίσιο αυτό, η Aegean προτίθεται να ενισχύσει περαιτέρω το αεροδρόμιο της Αθήνας, αφού 11 από τις 18 συνολικά νέες συνδέσεις που έχει προγραμματίσει ο όμιλος για την επόμενη σεζόν αφορούν την ελληνική πρωτεύουσα, με την προσθήκη προορισμών τόσο σε μεγάλες αγορές, προκειμένου να φτάσει να έχει όσο το δυνατόν πιο πυκνή κάλυψη σε κύριες τουριστικές αγορές της Ελλάδας (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία), όσο και από τα Βαλκάνια.

Επιπλέον, το καλοκαίρι του 2018 θα βρει την ιρλανδική αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους Ryanair στη χώρα μας με τη μεγαλύτερη ανάπτυξη, αφού αυξάνει την παρουσία της σε ποσοστό 13% – με 23 νέους προορισμούς, εκ των οποίων οι 13 θα αφορούν την Αθήνα, πέντε νέους τη Θεσσαλονίκη και από μία επιπλέον προσθήκη σε άλλους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς (Κέρκυρα, Κεφαλονιά, Μύκονος, Σαντορίνη, Χανιά).

Την ίδια στιγμή, με στόχο το περαιτέρω άνοιγμα της ελληνικής αγοράς στις αγορές της Ασίας και της Μέσης Ανατολής φαίνεται να έχει μπει στο τραπέζι των συζητήσεων και η ένταξη νέων δρομολογίων από εταιρείες όπως η Emirates και η Qatar Airways για προορισμούς εκτός Αθήνας, όπως η Θεσσαλονίκη ή η Ρόδος, ενώ στις αυξημένες τουριστικές ροές από την Ευρώπη για τη βόρεια Ελλάδα ποντάρουν μικρότερες αεροπορικές όπως η Germania, η Wizz Air κ.ά. με νέες συνδέσεις για το 2018.

Στο παιχνίδι, προτείνοντας ακόμη και νέους προορισμούς για τη σεζόν του 2018, είναι και οι μεγάλοι tour operators, όπως η Thomas Cook, η οποία ξεκινά νέο πρόγραμμα για την ευρύτερη περιοχή της Πιερίας, με αεροπορικές συνδέσεις προς τη Θεσσαλονίκη από τη Βρετανία. Στο ίδιο μοτίβο και ο γερμανικός τουριστικός οργανισμός Alltours, ο οποίος φιγουράρει στους πέντε μεγαλύτερους ταξιδιωτικούς οργανισμούς στη Γερμανία και ανακοίνωσε προ ημερών ότι το 2018 η ζήτηση για Ελλάδα θα ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, εξ ου και θα προσφέρει το μεγαλύτερο πρόγραμμα από ποτέ στη χώρα μας, μετά την άνοδο της πελατείας του κατά 30% φέτος.

Περισσότερα από 590 ξενοδοχεία είναι διαθέσιμα στα προγράμματα του οργανισμού το 2018 από 535 το 2017. Η ΤUI, ο μεγαλύτερος ταξιδιωτικός οργανισμός της Ευρώπης με έδρα το Ανόβερο, έχει ξεκινήσει ήδη τις πωλήσεις των πακέτων για την επόμενη σεζόν και, με βάση τα πρώτα στοιχεία των πωλήσεων, ήδη παρατηρείται αύξηση σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Σημειωτέον ότι για το 2017 η αύξηση του ομίλου, ο οποίος φέρνει κάθε χρόνο πάνω από 2,5 εκατομμύρια τουρίστες ή αλλιώς ποσοστό άνω του 10% επί του συνολικού ελληνικού τουρισμού, τοποθετείται κοντά στο 10% για τη χώρα μας, όπερ μεταφράζεται πέριξ των 2,8 εκατομμυρίων επισκεπτών.

Στους κερδισμένους προορισμούς του 2018 για τη χώρα μας είναι και το Ιόνιο, όπου μεγαλύτερες αεροπορικές και ξένοι tour operators έχουν ήδη δρομολογήσει πρόσθετα δρομολόγια, λαμβάνοντας υπόψη τις επιδόσεις της τελευταίας διετίας. Μετά το 2016, έτος κατά το οποίο τα Ιόνια νησιά είχαν αύξηση 13,2% στις αεροπορικές αφίξεις, καταγράφοντας πανελλήνια πρωτιά, φέτος το αντίστοιχο νούμερα στο Ιόνιο τρέχει με 10%. Aegean, Ryanair, Βritish Airways, Germania και Eurowings από τον όμιλο της Lufthansa είναι μερικές μόνο από τις αεροπορικές που έχουν προσθέσει δρομολόγια για την επόμενη θερινή σεζόν προς Κέρκυρα, Κεφαλονιά, αλλά και Ζάκυνθο.

Ενδεικτικό για την αύξηση της ζήτησης είναι η κίνηση από πλευράς του ομίλου της Aegean να επιστρέψει το 2018 στη σύνδεση της Κέρκυρας με τη Μόσχα, ένα δρομολόγιο το οποίο υπήρχε μέχρι το 2013, αλλά σταμάτησε όταν μειώθηκαν οι Ρώσοι τουρίστες. Αξιοσημείωτη είναι και η κινητικότητα από πλευράς των μεγάλων tour operators του εξωτερικού, οι οποίοι είδαν τη ζήτηση για Ιόνιο να εκτοξεύεται το φετινό καλοκαίρι. Ενδεικτικά, ο γνωστός tour operator Apollo, που διακινεί μεγάλο αριθμό τουριστών από τις σκανδιναβικές χώρες, προχωρά στην προσθήκη νέων πτήσεων από τη Σουηδία προς τη Ζάκυνθο, ενώ περισσότερους Γερμανούς τουρίστες θα επιχειρήσει να φέρει το 2018 η TUI, με τα δρομολόγια που προσθέτει για την Κέρκυρα από τη Λειψία.

Τέλος, σημαντική «ώθηση» στον ελληνικό τουρισμό αναμένεται να δώσει η απόφαση της Aegean, για την αγορά 45 – 60 αεροσκαφών, που θα κοστίσουν 2,5 – 3 δισ. δολάρια και θα έρθουν από το 2020 μέχρι το 2025 για να αντικαταστήσουν τα παλιά αεροπλάνα και να δώσουν περαιτέρω ανάπτυξη στον ελληνικό αεροπορικό όμιλο.

Πηγή: Στεφανία Σούκη newmoney.gr

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>